Kirjailija

Antologia Suurteoksia (Tammi) saatavissa kirjakaupoista toukokuussa 2021. Antologiassa 20 kirjailijaa kertoo esseissään heitä vavahduttaneesta teoksesta.

Esikoisromaanini Toinen silmä kiinni löytyy kirjakaupoista kautta maan ja äänikirjana ja e-kirjana eri suoratoistopalveluista. Kirja on myös tilattavissa Atenan verkkokaupasta.

Tiina Katriina Tikkanen

Kun kolmekymppistä perheenäitiä kuljetetaan kiireellä sairaalaan, alkaa ambulanssiin kattoon nousta muistikuvia lapsuudesta. Toisesta silmästä on selittämättömästi mennyt näkö, mutta toinen silmä näkee tarkasti. Matkan aikana mieleen puskee tilanteita, joita nainen ei ole uskaltanut ajatella vuosikausiin.

Joskus trauma on painunut niin syvälle, että se pääsee pintaan vain sairastuttamalla sitä kantavan ihmisen. On vaikeaa ymmärtää, kuinka joku saattoi tehdä jotakin niin pahaa.

Esikoisromaani nuoren tytön kasvusta aikuiseksi naiseksi kertoo miellyttämisen halusta, rajusta irtiotosta ja vaikeudesta puolustaa omia rajojaan. Matka kohti terveyttä on matka kohti mennyttä, ja yhtäkkiä muistot ovat silmien edessä paljaina ja vaativina.

Kirjasta sanottua:
”Esikoisteos piirtää vaivihkaa piinallisen tarkkoja kuvia miehen rakenteellisesta vallasta suhteessa naiseen. Teknisesti Toinen silmä kiinni on rakennettu taitavasti, ja se pitää otteessaan. Löysää tyhjäkäyntiä sivuille ei mahdu.”
Arttu Seppänen, Helsingin Sanomat

”Tikkanen kirjoittaa herkkävaistoisesti ja tarkasti siitä, miten paljon tyttäret ihailevat isiään, ja se näiden olisi syytä muistaa.”
Mari Viertola, Turun Sanomat

”Selaan romaania uudestaan, luen alusta, sivuja sieltä täältä, huomaan kaikki merkit, niin syvät, ihmiseen piirretyt; rajat, jotka on rikottu, mutta joita ei ole koskaan liian myöhäistä puolustaa.”
Helmi Kekkonen, Sivulauseita-blogi